De allra bästa värmepumparna för olika miljöer
November 10, 2016

När man bor i ett kallt klimat som Sverige är uppvärmningen av huset en grundläggande detalj som absolut inte får överses. Det finns också ett flertal olika bra lösningar just därför att behovet är så stort. Beroende på hur huset eller rummet ser ut, och även vad man har för pengar att röra sig med, så finns det ett stort urval av värmepumpar som kan fungera bra.

Olika sorters värmepumpar

I princip har man två större val att göra- ska värmen spridas via vatten eller luft? Båda alternativen har sina fördelar, och en del beror på hur hemmet redan ser ut. Om det finns ett befintligt system där varmt vatten cirkulerar i elementen eller under golvet för att ge den där så viktiga värmen så kan det löna sig att satsa på värmepumpar som fungerar med luft-vatten.

Detta innebär att man tar in frisk luft utifrån, på olika sätt, som sedan värms upp och går in i vattensystemet. Om man inte har en installation redan så kan det bli en ganska stor utgift på en gång, även om det alltid lönar sig i längden. Dessa luft-vatten värmepumpar brukar huvudsakligen ta in luft från berggrunden eller direkt från luften. När man borrar djupa hål och tar upp luften från marken så är inte klimatet lika viktigt, det är alltid en viss temperatur där nere. Om man däremot väljer en installation som tar in direkt från luften så kan effekten variera något beroende på var i landet man bor. Det är dock en relativt snabb besparing, jämfört med andra energikällor.

Sedan finns det också värmepumpar som utnyttjar den varma luften som ska slussas ut från hemmet. De flesta hus är ganska täta idag, det är något man satsar på vid nybyggen och renoveringar. Därför blir det en hel del varm luft kvar som måste bytas ut för att det ska vara tillräcklig med syre i hemmet. Denna varma luft kan istället passera genom en värmepump som tar ut värmen och forslar bort den kalla luften som blir kvar. På detta sätt slösar man inte med någon form av värme utan suger så att säga ut den allra sista droppen.

Värma upp ett rum med värmepumpar

Det finns även värmepumpar som inte sprider värmen via vatten utan direkt in i innemiljön. Luft till luft kallas de och är ofta ett bra alternativ i garage eller fritidshus, eller i hus där man inte redan har en installation av vattenrör. Det värmer upp snabbt och effektivt, och är billig att installera. Denna typ av värmepump ger dock inte varmt vatten i kranen, vilket de andra systemen gör. Därför används den mest i uterum eller andra ställen där man bara tillfälligt behöver värme, eller som ett komplement till annan form av uppvärmning.

Ingen tycker om att frysa och speciellt inte inomhus. Det kan vara hur kallt som helst ute, men när man kommer in i stugan ska det kännas som en välkomnande, varm kram. Med värmepumpar som sprider värmen kommer man alltid att vara varm och skön.

Visit for: Värmepumpar Stockholm