Värmepumpar
Utnyttja förnybara energikällor för att sprida värme
November 10, 2016
Naturlig värme den bästa
June 1, 2017

Det finns flera anledningar till att vilja ha en värmepump för att värma upp huset. Samtidigt så finns det också flera olika modeller och metoder att använda, alla med sina egna för-och nackdelar. Fast egentligen så är det mest fördelar, ofta är det priset som gör att man väljer det ena eller det andra.

Billig och bra värme

Till att börja med så sparar man faktiskt pengar på att ha en värmepump, speciellt de som både värmer upp huset och ger varmvatten. Dessa kallas för luft till vatten värmepumpar och kan kopplas ihop direkt med ett redan installerat vattensystem. Det är vanligt med dessa element och den värme de alstrar är mycket behaglig. En del föredrar att dra rör i golvet så att värmen kommer direkt underifrån, men principen med att förvandla luft till varmt vatten är den samma.

Skillnaden ligger i var luften kommer ifrån. Dels kan den tas direkt utifrån, det vill säga från luften. Då kan vinningen vara något beroende av klimatet där man bor, det är ganska naturligt att den blir mindre i de norra delarna av landet där vintrarna är långa och kalla. Men man kan också borra hål ner i berggrunden och ta upp luften därifrån. Detta system är jämnare och inte lika känsligt för klimatiska förändringar. En nackdel, om man kan kalla den för det, är att det kostar mer att installera denna sorts värmepumpar. Men i längden så vinner man på det, det handlar om en långsiktig investering.

Miljövänliga alternativ

En annan klar fördel är att det handlar om förnybara energikällor. Allt fler har insett hur dumt det egentligen är att förstöra jordens resurser som det tagit den tusentals om inte miljontals år att bygga upp. Speciellt när det nu finns bra alternativ som fungerar mer än utmärkt. Har man hittat sitt drömhus, eller kanske byggt det hus man vill tillbringa sitt liv i, så är det väl värt att satsa på det helt och fullt.

Till att börja med ska det tätas och alla fönster måste ses över, för det är ingen ide’ att värma upp huset och elda för kråkorna. Sedan kan man installera en riktigt bra värmepump, det miljövänliga alternativet som ger mycket bra värme. Bergvärme är bäst i det långa loppet, och något som allt fler väljer att installera. Men även de andra modellerna ger en jämn och skön värme, och gör hemmet trivsamt och välkomnande. Man ska inte behöva frysa i sitt eget hem, det finns verkligen ingen anledning till detta.

Till och med de enklare varianterna som bara värmer upp luften i det rum där de befinner sig är effektiva och bra. Dessa kallas för luft till luft och behöver inte kopplas till något vattensystem. Istället kan de med fördel användas i fritidshus eller garage, till exempel, där man kanske inte har samma behov av att göra en stor installation men ändå vill ha ett miljövänligt och effektivt system för uppvärmning. Fördelarna med att använda sig av värmepumpar är alltså många.

Visit for: Värmepumpar Stockholm