Tips för att välja rätt bland alla värmepumpar
November 10, 2016
Värmepumpar
Utnyttja förnybara energikällor för att sprida värme
November 10, 2016

Alla hus är byggda på olika sätt och man kan också välja hur det ska värmas upp på bästa sätt. Det är ganska vanligt att ha ett system där vatten forslas runt, varmt vatten som ger en jämn och god värme i huset. Samma källa kan också ge varmt vatten till kök och badrum, så att man alltid kan ta en dusch när som helst. Skillnaden är hur detta vatten värms upp, och det är här värmepumpar kommer in i bilden.

Det finns olika sorters värmepumpar och alla har sin alldeles speciella funktion. För en långsiktig investering som blir billigast och bäst i längden brukar man välja bergvärme. Då borras ett antal hål ner i berget och man hämtar luft därifrån. Denna förvandlas sedan till varmt vatten som cirkulerar i elementen, ett alternativ kan vara att ha rör under golvet för att få värmen att stiga upp därifrån. Denna metod brukar vara ett säkert alternativ när man redan har vattensystemet, det går naturligtvis att installera men är ett relativt stort arbete.

Värme genom luften

Ett alternativ för lite mindre utrymmen, speciellt de som inte används så ofta, kan vara att låta den varma luften komma direkt ut i rummet. Med värmepumpar bär det snabbt och effektiv ut värmen så att man kan använda rummet med en gång. Detta kan vara en bra lösning för till exempel garage och källarutrymmen. De flesta brukar använda denna typ av värmepump i tillägg till den värme anläggning man redan har.

Man kan också ta till vara den varma luften som redan finns i hemmet, och utvinna ännu mer värme från den. Detta görs med en så kallade frånluft värmepump som tar in varmluft och forslar bort värmen för att sedan låta den kalla luften som är kvar gå ut genom ventilerna. Det hela gör att man hela tiden har varm, frisk luft och samtidigt blir man av med den gamla luften.

Varm dygnet runt

Det finns flera olika sätt att värma upp hemmet, och värmepumpar kopplade till vattensystemet är ett av de mest populära. Dagens hus är ofta väl byggda, samt tätade ordentligt så att ingen god varmluft smiter ut. Detta ger ett bättre inomhusklimat och man behöver inte heller betala allt för mycket för uppvärmningen. Att alltid ha varmvatten för hela familjen är en annan självklarhet som ingen vill vara utan. Så en lagom stor värmepump som fungerar som den ska ger värme och trivsel både dag och natt.

Naturligtvis kostar det en slant att installera värmepumpar och kanske även ett system för att vattnet ska cirkulera. Om man bygger nytt så kan det vara lättare eftersom det ändå är en del av projektet, det gäller bara att välja vilken sorts pump och värmekälla som är den bästa. En klar fördel med dessa värmepumpar är att de använder sig av förnybara energikällor, det lilla som går åt att driva dem är nästan försumbart. Både miljön och familjen mår alltså bra av att ha det varmt och gott med hjälp av värmepumpar.